Een fotoshoot op het strand tijdens het gouden uur? Een gezinsfotoshoot tijdens zonsondergang? Gedurende de zomer is familiefotografie op het strand een een van de meest populaire fotoshoots. Met deze 5 tips heb je gegarandeerd een leuke strand fotoshoot!

Zoek een rustige plek op het strand uit

Zoek een rustig strand of een rustige plek op het strand uit voor de fotoshoot. Zeker in de maanden juni, juli en augustus kan het, afhankelijk van het weer natuurlijk, erg druk op het strand zijn. 

Om ervoor te zorgen dat er geen onbekende mensen op de foto staan, is het selecteren van een gunstige plaats en dag en tijd belangrijk voor een soepel verloop. Zo is het midden op de dag drukker op het strand dan vroeg in de ochtend of later in de avond net voor zonsondergang.

Gezinsfoto door fotograaf Shauni Hartland

Foto van fotograaf Shauni Hartland

Bepaal wat voor type foto’s je wilt

Denk daarom voorafgaand aan de shoot over wat voor type foto’s je wilt. Wanneer je bijvoorbeeld een silhouet foto wilt dan is er een hoog contrastratio nodig. Dat kan alleen aan het begin of het eind van de dag, de fotoshoot moet dan dus niet s’ middags gepland staan.

Bepaal de achtergrond van de foto’s

Denk ook over de achtergrond van de foto. De ligging van het strand bepaalt namelijk de stand en oriëntatie van de zon. Om overbelichte foto’s te voorkomen moet je met deze twee aspecten rekening houden. 

Wanneer je van tevoren met je fotograaf nadenkt over de achtergrond van je foto’s, bijvoorbeeld de duinen of de zee als achtergrond, kan hij/zij een gunstig tijdstip voor de strand fotoshoot uitkiezen waarbij de stand van de zon perfect is voor de foto’s.

Gezinsfoto door fotograaf Suzanne Koning-Wesseling

Foto van fotograaf Suzanne Koning-Wesseling

Het beste seizoen voor een fotoshoot op het strand

Een fotoshoot op het strand kan je het beste doen tussen april – september en dan vooral gedurende het voorseizoen en naseizoen. Hoog zomers is het vaak te warm en erg druk met strandgangers, die in de weg liggen/lopen.

En dan nog wat kledingtips

Een zonnige fotoshoot kan natuurlijk alleen met zomerse kleding. Witte kleding, spijkerstoffen of pastelkleuren doen het altijd goed. Zorg wel voor een beetje variatie en afwisseling. Donkere kleding is vaak minder mooi bij strandfotografie.

Gezinsfoto door fotograaf Lindy Schenk-Smit

Foto van fotograaf Lindy Schenk-Smit