Het is bijna kerst! Voor veel mensen is de kerstperiode de mooiste periode van het jaar. De dagen worden korter, de kleding wordt dikker en sommige mensen hebben het geluk dat ze ‘s avonds de open haard kunnen aansteken en lekker op de bank kunnen kruipen met een warm kopje thee of glühwein.

Wat ook heel leuk is aan de kerstperiode is het plezier van cadeautjes. Het bedenken en uitzoeken ervan en het inpakken en geven van de pakjes aan de mensen van wie je houdt. Een populair cadeau is een mooie familiefoto. Want hoe leuk (en handig) is het dat iedereen weer bij elkaar is!. 

Plan voor kerst een gezamenlijke activiteit zoals een reis, een activiteit om samen te doen of gewoon een gezellig en zelfgemaakt diner. Op die manier ben je tijdens kerst als familie samen en kun je van de gelegenheid gebruik maken om ondertussen veel foto's te maken. Daarmee leg je de momenten waarop jullie samen zijn vast voor later.

Gezins- of familiefoto's hoeven niet altijd 'klassieke' familieportretten te worden waarop alle familieleden keurig bij elkaar staan op één foto. Je kunt ook van iedereen individuele portretten maken en al die portretten samenvoegen tot één geheel. Het hoeft niet altijd heel serieus te zijn!

Natuurlijk: we hebben niet perse foto's nodig om allerlei momenten en gebeurtenissen te onthouden. Maar toch, als je eenmaal een paar jaar verder bent dan beginnen herinneringen en details soms langzaam te vervagen of te verdwijnen. Dus waarom zou je niet gewoon af en toe de speciale momenten vastleggen?

Maak tijdens jullie fotoshoot foto's in allerlei verschillende opstellingen. Denk aan een foto van de complete familie, van alleen het gezin, van broers en zussen samen, van opa en oma met de kleinkinderen. Probeer daarbij de fotoshoot niet al te krampachtig en serieus te nemen, maar houd het ontspannen zodat iedereen er plezier van heeft. 

Op deze manier krijg je ongedwongen foto's. En wellicht maak je tussendoor ook kiekjes die je van te voren niet gepland had, maar gewoon spontaan genomen worden. Soms blijken de spontane foto's de mooisten te zijn.

Misschien heb je ook een leuk thema of onderwerp voor je fotosessie? Met een paar attributen kun je hele originele en creatieve foto's maken en heb je ook een leuke lijn door alle foto's. En als je durft is dit ook het moment om te pronken met je nieuwe foto-uitrusting: met een paar flitsers, lichtparaplu's en statieven kun je elke omgeving omtoveren tot studio. Of gebruik een achtergronddoek - met een kleurtje of een patroon - om van de woonkamer een pop-up studio te maken voor de kerstfoto's.

Afhankelijk van het formaat zijn fotocollages ook een leuk idee. Verzamel hiervoor foto's van je familie van het afgelopen jaar en maak er een fotocollage van, bijvoorbeeld met een thema. Denk aan thema's als verjaardagen, feestjes, activiteiten en vakanties. Zo'n collage is niet geschikt voor bijvoorbeeld een fotomok, want de mok is daarvoor te klein. Maar als wanddecoratie is het wel heel erg geschikt; bijvoorbeeld om aan je grootouders cadeau te doen voor kerst. Zeker als je familie niet dichtbij, of zelfs in het buitenland, woont en je elkaar weinig ziet is zo'n collage vol mooie herinneringen een heel speciaal en bijzonder cadeau.