Cliché, maar waar: de eerste fase van je pasgeborene gaat vliegensvlug voorbij. Die kwetsbare eerste periode vraagt specifiek om newborn fotos. Of het nu in de fotostudio is of bij je thuis; de fotograaf luistert altijd naar jouw wensen en zou zelfs foto’s kunnen maken direct na de geboorte.

Interesse in een newbornshoot? Benieuwd naar wat een newborn fotograaf kost? Vergelijk direct alle newborn fotografen en hun tarieven of lees er hier meer over.

Deze kleintjes laten zich natuurlijk nog niet helemaal sturen, daardoor luistert het vastleggen van het juiste moment extra nauw. Een professionele newborn fotograaf neemt de tijd en weet hoe belangrijk het is om geduld te hebben voor het vastleggen van de babyfoto’s. 

Om je toch nog even op weg te helpen, hebben wij 10 tips op een rijtje gezet voor een fotoshoot met jou en je pasgeboren baby. Doe er je voordeel mee!


1. Zorg dat er geen ander bezoek aanwezig is

Het is nu eenmaal zo dat je baby snel afgeleid is. Op het moment dat er meerdere mensen in die ruimte aanwezig zijn (zoals opa, oma en je andere kinderen) kan het de shoot vertragen. De focus ligt op de baby, dus zorg voor zo min mogelijk afleiding in de omgeving. 

Wil je juist een newborn shoot met ouders of een newborn shoot met gezin? Dat kan natuurlijk altijd en is ook enorm leuk. Zorg dan wel dat er voldoende tijd ingepland staat.

2. Zorg dat het behaaglijk warm is in de kamer waar de shoot plaatsvindt

Jullie baby houdt (net als wij) van warmte. De baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur alleen een stuk minder goed reguleren dan dat wij dat kunnen. Daarom is het van belang dat het (goed) warm is in de kamer waar de shoot plaatsvindt, al helemaal als de baby uit de kleren gaat. 

Zorg ervoor dat de verwarming al een tijdje aanstaat voordat de shoot start of dat je een extra straalkachel inzet. Je kunt ook de dekens waar de baby op gaat liggen voorverwarmen. A warm baby is a happy baby!

3. Kies voor een leuke foto setting (en een ruimte met veel natuurlijk licht)

Babyfoto's zijn het mooiste als de foto's licht en zacht van kleur zijn. Zo komt de baby namelijk het mooiste afgebeeld op de foto. Je fotograaf heeft altijd meer dan genoeg newborn shoot ideeën, daar hoef jij je geen zorgen om te maken. Je kan wel een moodboard maken zodat de fotograaf weet wat je leuk vindt.

Een extra tip: Het is noodzakelijk is om een flitser te gebruiken bij te weinig licht. Dit heeft op elke baby een ander effect. De een negeert het compleet, terwijl de ander er juist erg van schrikt. Zorg daarom idealiter voor voldoende licht.

4. Was en voed de baby vlak voor de fotoshoot

Als de pasgeborene net gegeten heeft, is hij/zij het meest tevreden. Het is dan ook aan te raden om een voeding sessie in te plannen voordat de fotoshoot start. 

Het is goed mogelijk dat de baby vrij snel in slaap valt hierna, waardoor jouw shoot kinderspel wordt. Pas wel op dat veel baby’s melk terug kunnen geven. Het is daarom fijn om extra dekentjes/doekjes in de buurt te hebben.


5. Plan de shoot niet te vroeg in

Wanneer een newborn shoot? Het is natuurlijk prachtig als jullie kindje zich opkrult (vergelijkbaar met de baarmoeder). Dit gebeurt alleen in de eerste week/anderhalve week na zijn geboorte, waardoor je er snel bij wil zijn. 

Nu is het zo dat jouw baby er wellicht niet op zijn best uitziet gedurende de eerste vijf dagen vanaf de geboorte. Zo'n zware bevalling tekent niet alleen de moeder, maar ook de baby. Het is terug te zien in de vouwen, lichte geelzucht en een doorzichtige huid.

6. Zorg dat de locatie niet helemaal stil is

Zoals in punt 1 aangegeven staat is het wenselijk dat het niet te druk is in de ruimte waar de shoot plaatsvindt, dit klopt. Dan is het alleen maar logisch dat de ruimte helemaal stil moet zijn, toch? Dat is niet het geval. 

Op het moment dat de ruimte helemaal stil is, kan je kleintje erg schrikken als er wel wat gebeurt. Wat je dan kan doen is zachte achtergrondmuziek aanzetten of white noise.

7. Hou de shoot veilig

Als je kind zo jong is, is hij nog erg kwetsbaar. Het is niet mogelijk om je baby in al die onmogelijke poses te vouwen. Veel ouders nemen de foto's als voorbeeld. 

Wat dan niet duidelijk is, is dat deze foto's vooral gefotoshopt worden en niet altijd realistisch zijn. Zorg dus voor voldoende ondersteuning bij elke pose waarin het kind wordt gelegd. Een beetje poseren mag, maar wees voorzichtig!

8. Heb geduld

Een newborn fotoshoot is niet altijd even gemakkelijk en verloopt ook niet vlekkeloos. Als je pasgeborene niet blij is met wat er gebeurt is het verstandig om een extra voedermoment of troostsessie in te zetten.

Het kan voorkomen dat een fotograaf een uur bezig is en maar een handjevol mooie foto's heeft. Om deze reden adviseren wij om ruim de tijd in te plannen voor de shoot.


9. Trek ruim van tevoren de kleding van de baby uit

Het is aan te raden om minimaal een uur van tevoren newborn shoot kleding uit te trekken. Zo zie je geen ongewenste afdrukken op de huid. Dit geldt eigenlijk voor bijna elke fotoshoot die je doet.

Dit geldt voor sokken, luiers en andere kledingstukken. In het geval van baby's kan dat nog eens problematisch zijn, dus zorg dat er altijd doekjes in de buurt zijn. Een uur zonder luier is aardig lang.

10. Ben voorbereid op eventuele ‘ongelukjes’

Het is goed mogelijk dat je baby net een 'ongelukje' krijgt tijdens de shoot. Dit is volkomen normaal en komt geregeld voor. Zorg voor voldoende doekjes binnen handbereik, zodat je de baby snel kan verschonen als zoiets is gebeurd. Neem ook wat extra newborn fotoshoot kleding mee.

Zo, nu ben jij helemaal klaar voor jouw shoot! Gebruik de newborn fotografie tips in de voorbereiding en doe er je voordeel mee. Heb je alles al bedacht maar alleen nog een fotograaf nodig? Kijk dan snel op onze pagina met newborn fotografen.

Collage van zwangerschaps, newborn en kinderfotografie fotos

Ben je abonnee van de WIJ nieuwsbrief? Dan heb je een speciaal aanbod ontvangen (of je ontvangt deze binnenkort). Vind de zwangerschapsfotograaf, geboortefotograaf, newbornfotograaf of kinderfotograaf die bij jou past & gebruik je persoonlijke code!