Zwart-wit duidt in fotografie op monochrome beelden die verschillen in helderheid, niet in kleurtint. Zwart-witbeelden bestaan uit zwart, wit en tussenliggende grijswaarden. Ook andere tinten zoals sepia zijn mogelijk.

Lang niet alle onderwerpen zijn even geschikt voor zwart-wit fotografie. Het is niet altijd even makkelijk om tijdens het fotograferen in zwart-wit te denken. Voor het vinden van geschikte onderwerpen voor zwart-witfotografie zoekt een fotograaf vooral naar onderwerpen met lichte en donkere partijen. Contrasten zijn belangrijk. Ook wordt er bij zwart-wit foto’s veel gelet op bijzondere vormen, patronen, lijnen en structuren.

Waarom wordt er vaak gekozen voor zwart-wit fotografie?

Fotografie was oorspronkelijk zwart-wit; halverwege de twintigste eeuw maakte kleurenfotografie een opmars. Zwart-wit fotografie is echter nog steeds populair om artistieke redenen. Fotografen of regisseurs kiezen vaak voor zwart-wit, omdat kleuren soms botsen of niet bij elkaar passen.

Hetzelfde geldt voor het iets minder populaire sepia. Sepia toning werd vroeger gebruikt in de fotografie als methode om de afdruk beter houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt het gebruikt om foto's een nostalgische sfeer te geven.

Geïnteresseerd in een zwart-wit foto?

Boek een fotoshoot via Happix! Het maakt niet uit wie of wat je gefotografeerd wilt hebben, want met 32 soorten fotografie is er altijd voldoende keuze. Het enige wat jij hoeft te doen is je locatie in te vullen. Weet je al wat je wilt? Een portret? Een profielfoto? Trouwfotografie? Dan kun je gemakkelijk de zoekresultaten op basis van jouw wensen filteren. Twijfel je nog? Laat je dan inspireren door onze blogs of zoek informatie op in onze kennisbank