Om een fine art portret te maken, moet de fotograaf een idee hebben ontwikkeld en een visie hebben op het uiteindelijke beeld, dat hij/zij zal maken. De fotograaf is in staat om het uiteindelijke beeld te zien. De details van de foto zijn zorgvuldig gepland. Er heeft een creativiteit plaatsgevonden om het uiteindelijke portret te creëren.

Een fine art fotograaf moet over de technische vaardigheden beschikken en weten hoe de camera én het licht te gebruiken om het uiteindelijke beeld te krijgen.

De stijl van de fotograaf is consistent en herkenbaar. De foto is fijn om naar te kijken. Er zit een verhaal achter de foto, maar deze hoeft niet door iedereen op dezelfde manier begrepen of uitgelegd te worden. Het staat eenieder vrij om zijn/haar eigen fantasie de vrije loop te laten.


Bij fine art fotografie komen veel aspecten kijken die bepalend zijn voor het eindresultaat. Het maken van een foto met behulp van fine art fotografie draait om de boodschap meer dan de foto zelf. Het overbrengen van een bepaalde betekenis ondanks dat de foto op zichzelf een andere boodschap uitstraalt.

Fine art is dus eigenlijk een eindproduct van een kunstenaar die zich voordoet als fotograaf. Bij het creëren van deze kunst moet een fotograaf letten op de samenstelling in zijn frame door rekening te houden met een aantal aspecten waaronder de basiscomponenten zoals licht, kleur en de betekenis van het originele plaatje.

Wat doet de fine art fotograaf?

De fotograaf plaatst met fine art juist een betekenis achter de foto. Het gaat er dus niet om dat het originele beeld gevangen wordt maar dat de fotograaf de boodschap overbrengt. Die boodschap overdragen zonder het daadwerkelijk in beeld te brengen is de uitdaging van fine art fotografie. Het fototoestel maakt de foto niet maar de fotograaf tracht een bepaalde expressie te weergeven die door de omgeving versterkt wordt. 

De fine art stroming is relatief nieuw in de fotografie waarbij de fotograaf fuseert met de kunstenaar. De fotograaf exposeert zijn kunst door middel van een expositie waarbij de zaal ook een rol draagt van de fine art fotografie. Het totaal plaatje is dus eigenlijk het kunstwerk van de fotograaf waarbij alle aspecten samen komen en er een bepaalde boodschap en/of gevoel overgebracht wordt.


Wat kost fine art fotografie?

Doordat een fotograaf meer tijd in de betekenis stopt dan het fotograferen zelf is er een gevarieerd aanbod aan prijzen. De prijzen verschillen dusdanig door de diverse methodes die mogelijk zijn waarbij de kosten kunnen oplopen. Wilt u niet meer dan een foto ophangen maar meteen een boodschap aanbieden die vervolgens visueel overweldigend is. 

Het is is belangrijk om op het internet voor vergelijkingen te kijken maar doordat fine art fotografie een kunst is worden vaste prijzen meestal niet gegeven. Neem eens contact op met verschillende ateliers om te kijken wat ze te bieden hebben en waar je je fijn bij voelt. Stel dat je zelf een boodschap wilt verwerken kan dat natuurlijk ook in overleg met de fotograaf.