Wanneer is het beste moment tijdens de trouwdag om de trouwfoto's te maken? Veel mensen kiezen ervoor om dit voor de ceremonie te doen. Maar is dit wel een goed moment? En waar moet je rekening mee houden?

Je trouwdag is een van de meest bijzondere dagen in je leven. Eén dag die helemaal om jou en je geliefde draait. Alles is tot in de puntjes geregeld, maar er zijn altijd wel wat dingetjes die je vergeet. In deze blog een aantal dingen waar je misschien nog niet aan gedacht had voor je trouwreportage.


5 Do's voor je trouwfoto's

Bepaal welke combinaties is wilt fotografen (en welke niet)

Er zijn een aantal standaard combinaties die eigenlijk altijd worden uitgevoerd. Maar er zijn buiten deze standaard combinaties misschien nog wel andere combinaties die jullie willen. Bedenk deze van te voren met je trouwfotograaf. Dit zijn de standaard combinaties:

  • Bruidspaar met de familie van de bruid
  • Bruidspaar met de familie van de bruidegom
  • Bruidspaar met beide families
  • Bruidspaar met de getuigen
  • Bruidspaar met de vrienden van de bruid
  • Bruidspaar met vrienden van de bruidegom
  • Bruidspaar met alle vrienden
  • Bruidspaar met alle gasten

Je geeft hiermee ook aan welke combinaties niet per se gefotografeerd hoeven worden. Zo kan de fotograaf zich beter focussen op de momenten die voor jou belangrijk zijn.

Investeer in je trouwfotograaf

We snappen goed dat de trouwdag zelf al één grote investering is en veel geld kost. De trouwfotograaf prijzen zijn meestal niet laag. Je trouwfoto's zijn echter één van de weinige tastbare dingen die je overhoudt aan jullie trouwdag. Des te belangrijker om deze bijzondere dag goed vast te laten leggen!

Zorg dat je fotograaf er een voldoende aantal uur bij is. Zo kun je op alles terug kijken. Laat je fotograaf bijvoorbeeld ook fotograferen tijdens de voorbereidingen of bij het trouwfeest op het einde. Niet alleen tijdens de ceremonie. Dan laat iedereen zich lekker gaan en dat levert fantastische, spontane trouwfoto's op.


Ceremonie aan het einde van de dag

Plan deze fotoshoot het liefst aan het einde van de dag. Óf splits hem op! Neem overdag én aan het einde van de dag een momentje de tijd. Dan heb je tussendoor de tijd om te genieten van al het moois dat jullie overkomt!

Van te voren oefenen

Vaak is het erg onwennig om een fotoshoot te hebben. Simpelweg omdat je dit niet vaak doet en je even uit je comfortzone moet stappen. Als je van te voren met je partner oefent, kunnen jullie alvast wennen voordat jullie gaan trouwen. Oefen bijvoorbeeld een fotomoment bij de openingsdans.

Maak een moodboard voor je fotograaf

Van te voren heb je veel ideeën over hoe de foto's eruit moeten komen te zien. Maak een moodboard zodat je makkelijker je ideeën over kan brengen. Overigens, vind je de stijl van de fotograaf leuk? Dan kun je er op vertrouwen dat je jouw foto's trouwdag ook leuk vindt.


5 Dont's op je trouwdag

Te strak plannen en regisseren

Veel mensen zijn grote voorstanders van spontane foto’s. Jij ook? Laat je bruiloft dan niet te strak regisseren door je weddingplanner. Zo is er bijvoorbeeld meer ruimte voor "tussenmomentjes". Op deze momenten legt de trouwfotograaf vaak de meest emotionele en spontane reacties vast.

Geniet van elk moment en probeer je niet al te druk te maken als er iets uitloopt. Overhaast bijvoorbeeld de speeches niet. Neem de tijd en laat ze tot je doordringen. Zo blijf je de hele dag relaxed en dat zie je terug op de trouwfoto's!

Onnodig vaak verplaatsen voor de fotoshoot

Het is onhandig om je van hot naar her te verplaatsen voor het maken van de trouwfoto's. Ten eerste is het zonde van de tijd die je met de fotograaf hebt. En ten tweede is het zo veel relaxter om gewoon één mooie, veelzijdige locatie te kiezen.

Groepsfoto’s

Als bruid wil je vanzelfsprekend met je hele bridal squad op de foto. Ook de bruidegom met zijn groomsmen. Beperk de groepsfoto's wel tot het hoognodige. Het zijn meestal niet de meest spannende en spontane trouwfoto’s.


Je trouwfotograaf teveel aansturen

Vertrouw je fotograaf. Je fotograaf doet waar hij of zij goed in is en zal alle speciale momenten van de dag vastleggen. Heb je een paar specifieke wensen? Geef jullie wensen van te voren door zodat hij of zij er rekening mee kan houden.

Teveel stressen om je trouwjurk schoon te houden

Houd er rekening mee dat je jurk vies kan worden. Tijdens de receptie en het feest zal hij sowieso een beetje vies worden. Als je jouw trouwjurk professioneel laat reinigen is hij weer als nieuw. Geen probleem dus!


Ben je nog op zoek een trouwfotograaf?

We hebben het grootste aanbod professionele trouwfotografen. Vergelijk 1225+ professionele fotografen in heel Nederland voor jouw trouwreportage. Vind eenvoudig de fotograaf die bij jou past.