Als je zwanger bent, is het maken van foto’s van je zwangere buik ontzettend speciaal. Niet alleen houd je per week van je zwangerschap de groei van je buik bij, je hebt namelijk ook een heel bijzondere reportage voor jezelf en later voor je kindje. Door het vastleggen van deze speciale periode raken de mooie herinneringen nooit verloren. Hier zijn 10 tips om je te inspireren en jouw buikfoto’s bijzonder en eigen te maken!

Uitgelichte blog afbeelding

Continuïteit in stijl

Bedenk of je continuïteit belangrijk vindt: draag je steeds wel of geen make-up, en doe je je haar altijd los, of maakt je dat niet zo uit? Bedenk ook wat de stijl van de foto’s wordt. 

Vind je silhouette foto’s schitterend? Creeër deze dan gewoon tijdens het maken van je buikfoto’s. 

Of wat dacht je van foto’s van je zwangere buik per week maken in polaroid. Het is wat lastiger fotograferen met een polaroidcamera, maar je buikfoto’s worden hiermee wel heel origineel! 

Creatief aan de slag

Ga lekker creatief aan de slag. Als je handletteren leuk vindt, hang dan een rol met papier op om hier elke week leuke info over je zwangerschap op te zetten. Ook leuk om eraan toe te voegen zijn een echofoto en eventuele kleertjes die je al gekocht hebt.

Heel anders, maar wél origineel: buikfoto’s van boven. Zo hoeft je gezicht niet op de foto, maar heb je wel een heel waardevol vierluik als herinnering aan je zwangerschap. Of maak je buikfoto’s als evolutie. Zet hiervoor de foto’s strak naast elkaar om zo een soort van evolutie foto te creëren. Mogelijkheden genoeg!

Samen met je dierbaarste personen

Je partner vindt het misschien wel wat ongemakkelijk om in je buikfoto’s te verschijnen, maar je krijgt er wel heel waardevolle plaatjes van! Wat dacht je van superlief met de oudere kindjes, bijvoorbeeld op bed.

Leuk detail in elke buikfoto

Met wat kleine details maak je je buikfoto’s lekker speels. Doe je haar bijvoorbeeld eens anders, blaas een kaarsje uit op je verjaardag en ‘onthul’ het geslacht na de 20 wekenecho. 

Filmpje van je zwangere buik

Vind je buikfoto’s al heel origineel, maar doe je dingen het liefst anders dan anders? Ga dan voor een filmpje van je buik! Elke week film je dan kort hoe je buik eruitziet, om de stukjes vervolgens tot een mooi filmpje te maken. Kies er bijvoorbeeld voor om steeds een paar seconden op te nemen of bespreek in elk stukje kort hoe het met je gaat. Je zal je filmpje nog heel vaak terug willen kijken!

Een handige app hiervoor is1 Second Everyday. Je ontvangt elke dag een herinnering om een kort filmpje van 1 seconde te maken, waarna je er met behulp van de app een compleet filmpje van kunt maken als je kindje er is. Je kunt trouwens elke dag zelf de seconde kiezen die je wilt gebruiken.

Uitgelichte blog afbeelding

Licht, positie en achtergrond voor je buikfoto’s

Gebruik van licht, de positie die je inneemt, de achtergrond; als de basis goed is, ontstaan er prachtige plaatjes. Natuurlijk licht, daglicht, is vaak het allermooiste voor foto’s. Planning is soms dus best belangrijk wanneer je buikfoto’s maakt. Met genoeg licht heb je een heldere foto en hoef je weinig aanpassingen aan je foto te doen. Je kunt het licht trouwens ook letterlijk tegen je gebruiken om je silhouette in de zwangerschapsfoto’s te laten ontstaan. Dit doe je heel gemakkelijk. Ga voor een raam of een fel licht staan en zorg dat de ruimte wat donker is. Vervolgens maak je dus een foto tegen het licht in. Tijdens je zwangerschap zie je de vorm van je buik zo prachtig veranderen in de verschillende foto’s.

Positie: staand, met selfies of op bed

Voor eenheid in de foto’s is het mooi om 1 positie te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld staand voor een muur zijn, waarbij je je zijkant fotografeert. Ook zijn buikfoto selfies via een spiegel een leuk idee. Wil je niet zoveel buikfoto’s maken? Maak dan een paar foto’s zittend op bed: met de zwangerschapstest, je buik met 35 weken en vervolgens met je kindje in je armen. Een ander origineel idee is om zelf buikfoto’s van bovenaf te maken, zoals Anki van Zilverblauw deed.

Achtergrond: effen of juist opvallend

Een achtergrond doet veel met het uiteindelijke plaatje. Creëer bijvoorbeeld veel rust in je foto’s met een effen achtergrond. Vind je het leuk om later teksten toe te voegen aan je buikfoto’s, zorg dan voor wat extra ruimte om je heen. En heel origineel is het om een aparte achtergrond te kiezen, zoals een wandkleed, nepvachtje of dat mooie behang in je slaapkamer.

Welke kleding trek je aan voor buikfoto’s?

Een van de tips die niet mag ontbreken voordat je buikfoto’s gaat maken, is om goed na te denken over je kleding. Welke kleuren vind je mooi of passend als je het eindresultaat in gedachten neemt? En wat wil je uitstralen op je buikfoto’s? Door je kleding simpel te houden en weinig printjes te dragen, ligt de focus helemaal op jouw buik en veranderende lichaam. Er zijn verschillende mogelijkheden qua kleding voor buikfoto’s. Bijvoorbeeld 

mooie lingerie of een bikini, een strak jurkje dat je buik accentueert, een basic t-shirt met spijkerbroek, elke dag verschillend (speels, maar ook rommeliger in het eindresultaat) of naakt.

Let op: Begint je kleding strakker te zitten, draag dan een paar uur van tevoren een badjas. Zo voorkom je striemen op je foto’s.

Maak het persoonlijk met extra details 

Je maakt je buikfoto’s heel persoonlijk door leuke details toe te voegen. Wat vind je bijvoorbeeld van een schoolbordje waar je het aantal weken opschrijft, een ouder kind dat met zijn vingers het aantal maanden zwangerschap aangeeft, milestone kaarten voor zwangerschap, folieballonnen met het aantal weken of maanden, een letterslinger, elke maand een ander thema: met zwangerschapstest, echofoto, verjaardagstaart, roze of blauwe ballon voor het geslacht en met je partner.

Met folieballonnen in een mooie kleur worden je buikfoto’s heel stylish en hoef je achteraf het aantal weken zwangerschap niet meer toe te voegen.

Wie maakt je buik foto?

Als je hebt besloten om buikfoto’s te maken, is het een goede tip om na te denken wie de foto’s maakt. Maak je partner bijvoorbeeld enthousiast om plaatjes te schieten of vraag een vriendin die graag fotografeert. Je kunt natuurlijk ook buikfoto selfies maken, van bovenaf, via de spiegel of met behulp van een statief. Als laatste is professioneel buikfoto’s laten maken ook een optie, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een buikfoto per maand. Het voordeel is dat de nabewerking voor je wordt gedaan en dat je schitterende, professionele foto’s ontvangt.

Buikfoto app voor je zwangerschapsfoto’s

Tegenwoordig heb je zelfs apps die je helpen met het maken van foto’s van je zwangere buik. Hiermee kun je buikfoto’s maken per week en ontvang je bijvoorbeeld een melding om foto’s te maken. Sommige zwangerschapsapps laten zelfs elke week met groenten en fruitsoorten zien hoe groot je kindje is. Dit zijn de buikfoto apps die we aanraden:

Baby Pics: Deze app is speciaal bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of een baby hebben. Voeg leuke figuren toe (zoals de bekende groentes en fruitsoorten), kies uit lettertypes, geef je foto’s een filter en maak collages. De app is gratis voor iOS en Android, je kunt betalen voor nog meer functies.

Pregnancy announcement – Giggly: Ook deze app is bedoeld voor zwangeren en moeders. De app heeft dezelfde functionaliteiten als Baby Pics, zoals het toevoegen van figuren, teksten en filters en het maken van collages. Deze buikfoto app is gratis, voor meer opties kun je betalen. De app is alleen beschikbaar voor iOS.

Selfie A Day: De app Selfie A Day is niet specifiek bedoeld voor zwangeren en moeders, maar is wel heel functioneel. Met deze app maak je namelijk foto’s zonder poespas. Het voordeel van de app is dat je elke keer een melding ontvangt op een zelfgekozen moment. Zo weet je zeker dat je geen week overslaat. De app is gratis voor iOS en Android, maar biedt ook in-app-aankopen voor meer opties.

Waardevolle herinnering met buikfoto’s

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om jouw buikfoto’s tot een prachtig geheel te maken. Met de juiste app, belichting en details creëer je zo een heel waardevolle herinnering. Een zwangerschap is namelijk toch iets dat je misschien maar een paar keer in je leven meemaakt!