Portretfotografie is iets wat je niet vaak laat doen. Wat is het nou eigenlijk en waarom zou je een portretfoto laten maken? 

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is het fotograferen van mensen. De foto laat iets zien over de persoon zelf, zowel geposeerd als niet geposeerd. Je zet iemand zijn leven stil voor een klein moment, dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om de juiste portretfotograaf in de arm te nemen.

Iedereen kan wel een foto van je maken, maar een professionele fotograaf weet met portretfotografie als het ware jouw persoonlijkheid vast te leggen wanneer hij of zij de foto maakt. Op goede portretfoto’s is meteen te zien wie jij bent.

Portret foto van Michelle Peeters

Foto van fotograaf Michelle Peeters

Waarom een portret foto?

Er zijn veel verschillende redenen om een portretfoto te laten maken. Bijvoorbeeld wanneer je een zakelijke foto voor op je website nodig hebt, een portretfoto voor achter op een boek wilt gebruiken, of op LinkedIn een profielfoto uploaden waarin jij laat zien wie je bent en wat je doet.

Daarnaast is portretfotografie een goede manier om je passie te delen met anderen. Maar een portret kan natuurlijk ook dienen als een mooi cadeau voor je ouders, grootouders, een ander familielid of om zelf te houden!

Fotoshoot binnen of buiten?

Is jouw fotoshoot voor portretfotografie buiten? Houd dan rekening met het tijdstip. Voor goede foto’s kun je het beste de zon op het midden van de dag vermijden. Iedereen komt mooier uit bij zacht licht en zachte schaduwen.

Daarnaast kun je rekening houden met de achtergrond. Zo is een rustige achtergrond treffender voor een portret dan een drukke achtergrond (denk hierbij aan een graffitimuur).

Is je fotoshoot voor portretfotografie binnen? Dan hoef je je over belichting en achtergrond geen zorgen te maken. Fotografen maken gebruik van het juiste licht en een egale, rustige achtergrond.

Een paar laatste tips: houd matterende poeder bij de hand om glimplekken te voorkomen, behoud oogcontact met de fotograaf gedurende de fotoshoot en blijf praten met de fotograaf. De fotograaf geeft vaak tips qua poses en gezichtsuitdrukkingen.

Portret foto van Yuri Derks

Foto van fotograaf Yuri Derks

Geïnteresseerd in een portret foto?

Ben je op zoek naar een goede headshot? Wij hebben het grootste aanbod van fotografen, waardoor jouw stijl er altijd tussen zit. Of het nu gaat om een headshot of het samenstellen van een portfolio, bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past!