Hecht je veel waarde aan je portret foto? Dan ben je zeker niet de enige. Van Facebook tot aan Instagram, Twitter en LinkedIn. De portret foto is het visitekaartje van jouw sociaal netwerk persona.

Doordat veel mensen het belangrijk vinden dat ze online op goed overkomen, wordt de vraag naar een aantrekkelijke selfie groter. Maar hoe kun je dit het beste doen? In deze blog delen we enkele portretfotografie tips voor een prachtig portret.

1. Wie ben je

De basis voor een creatieve portret foto is jezelf afvragen wie je bent, wat jou 'jou' maakt en hoe dat in de foto terug moet komen. Als je online naar portret fotografie inspiratie zoekt, probeer dan altijd bij jezelf te blijven. Kopieer niet het idee van een ander maar geef er een eigen draai aan.

Vind je dat lastig? Laat je portret dan maken door een fotograaf. Een professionele fotograaf stelt de juiste vragen, zorgt ervoor dat je op je gemak bent en geeft handige tips. Het resultaat? Meer ruimte om jezelf te zijn en een mooi foto portret.

Portretfoto door fotograaf Silvan Stoet

Foto van fotograaf Silvan Stoet

2. Creatieve fotografie

Een portret foto kan meer zijn dan alleen een ‘standaard’ foto van je gezicht. Je kunt er namelijk ook een verhaal mee vertellen. Denk ook goed na over de compositie en locatie van de foto. Beide zijn manieren om foto’s uniek en eigen te maken.

Een manier om dit te doen, is door gebruik te maken van persoonlijke voorwerpen. Van speciale armbanden, kettingen tot aan bloemen, en servies. Je kunt het helemaal zelf invullen en daarmee jouw persoonlijke verhaal presenteren.

Portretfoto door fotograaf Maurice Vos

Foto van fotograaf Maurice Vos

3. Speel met kleuren

Een andere manier om je portret fotos eigen te maken, is door te spelen met kleur. Dit kun je op oneindig verschillende manieren doen. Van je kleding tot aan de achtergrond, het licht en het gebruik van kleurpoeder. In de afbeelding hieronder vind je een voorbeeld.

Tip: Tijdens het bewerken van de foto’s is het mogelijk om een zwart-wit portretfoto deels kleur te geven. Hierdoor creëer je een gaaf effect.

Portretfoto door fotograaf Len Land

Foto van fotograaf Len Land

4. Binnen of buiten

Doe je de fotoshoot portretfotografie buiten? Houd dan rekening met het tijdstip. Natuurlijk licht is mooi maar je kunt het beste de zon op het midden van de dag vermijden. Iedereen komt mooier uit bij zacht licht en zachte schaduwen. Met direct zonlicht en harde schaduwen echter niet.

Is je fotoshoot voor portretfotografie binnen? Dan hoef je je over belichting en achtergrond geen zorgen te maken. Fotografen maken gebruik van het juiste licht en een egale, rustige achtergrond.

Wil je een portret foto laten maken?

Wil je graag een mooie portret foto van jezelf hebben? Maar vind je het lastig om een goed portret te maken? Kies dan voor een professionele fotograaf. Op Happix maken we het vergelijken van portret fotografen makkelijk. Op deze manier vind je gegarandeerd een fotograaf die je kan helpen met het realiseren van jouw fotografie portret. 

Wij hebben het grootste aanbod van fotografen, waardoor jouw stijl er altijd tussen zit. Of het nu gaat om een headshot van jezelf, een familieportret, een dierenportret of een groepsportret. Bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past!

Een portret kan natuurlijk ook dienen als een mooi cadeau voor je ouders, grootouders of andere familieleden. Boek een portret fotoshoot cadeau of geef het Fotoshoot kado. Dan kan de gelukkige zelf de fotograaf uitzoeken met de stijl die het best bij hen past.