Schoolfotografie is het maken van schoolfoto's op basisscholen, kinderdagverblijven, middelbare scholen en speciaal onderwijs. 

Bij schoolfotografie wordt er normaliter van elke leerling minimaal één individuele portretfoto en van elke klas een klassenfoto gemaakt. Vaak wordt de 'portretfoto' (pasfoto) frontaal genomen zodat deze ook bruikbaar is voor bijvoorbeeld een schoolpas.

De setting voor de portretfoto's is vaak makkelijk en snel op te zetten. Bijvoorbeeld een kleine (witte) achtergrond en twee softboxen rechts en links van het gezicht. Andere achtergronden zijn natuurlijk ook mogelijk, er is meestal een heel scala aan keuzes beschikbaar.


De beste tijd van het jaar voor schoolfotografie is in de lente of zomer. Als je met goed weer een schoolfoto maakt, is het leuk om gebruik te maken van een mooie buitenlocatie voor de klassenfoto. Als het regent ben je vaak aangewezen op minder fotogenieke gymzaaltjes. 

De fotograaf moet bij schoolfotografie snel werken. Het kan voorkomen dat er wel 200 kinderen op een dag gefotografeerd moeten worden, compleet met groepsfoto's en soms ook broertjes en zusjes samen. In de zeer korte tijd die per kind beschikbaar is moet er contact gelegd worden met het kind, een ontspannen sfeer gecreëerd worden, een goede lach (geen 'gemaakte') tevoorschijn komen en een aantal leuke poses verzonnen worden die bij het kind passen. Zoek dus voor schoolfotografie altijd een professional.


Geïnteresseerd in schoolfotografie?

Wij hebben het grootste aanbod van fotografen. Vergelijk eenvoudig <1650>+ fotografen door heel Nederland. Of het nu gaat om een fotoshoot op een basisschool, kinderdagverblijf of speciaal onderwijs, bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past. Zo hebben jullie straks leuke schoolfoto’s.