Wie denkt aan kinderfotografie, denkt aan speelse en vrolijke foto’s! Je kind staat vaak het leukst op de foto tijdens een vrolijke schaterlach of het spelen. Niet stijf en geforceerd maar echt vol energie. Dat willen we zien! In deze blog geven we je een aantal do’s en don’ts voor een leuke kinderfoto. Laten we beginnen met de do’s!


De Do's voor een leuke portretfoto van je kind

DO: Maak er een spelletje van

Maak er een grapje of een spelletje van. Het is natuurlijk veel leuker als jouw lachebekje een echte lach laat zien. Of nog beter: een schaterlach! Dat maakt de kinderfoto nou juist zo onwijs leuk!

DO: High five!

Wanneer je kind goed luistert en meewerkt tijdens het maken van de foto's is het geen verkeerd idee om te laten weten wanneer ze goed bezig zijn. Geef ze een high five of laat ze meedenken met de setting. Geef ze de ruimte voor een 'gekke vijf minuten' zodat ze hun energie goed kunnen verdelen. Laat ze spelen.

DO: Neem de tijd voor kinderfotografie

Neem de tijd. Spontane foto’s kun je niet afdwingen! Sommige kinderen zullen het gelijk leuk vinden. Anderen hebben eerst de tijd nodig om te wennen aan de fotograaf en die enge grote camera. Zorg ervoor dat je rust uitstraalt en plan genoeg tijd in voor de fotoshoot.

Wil het kind niet op de foto? Wees geduldig! Laat als ouders zien dat het helemaal niet spannend is en dat het juist ontzettend leuk is. Wanneer de fotograaf dit toelaat kan je de foto's van jezelf laten zien. Ze willen toch ook wel met papa en mama op de foto? 

DO: Gekke bekken

Zelfs wanneer je een mooi familieportret wilt is het niet verkeerd om kinderen lekker kinderen te laten zijn. Laat ze gekke bekken trekken om er vervolgens lekker om te lachen. Van dit moment kan je juist gebruik maken, ook als fotograaf. Zo komen ze los en raken ze vertrouwd met de camera. 

Zijn de kinderen toch te verlegen om mee te doen, dan is het niet verkeerd om als ouders het goede voorbeeld te geven. Vertel grapjes, kietel er op los en trek hier en daar wat gekke bekken. Zo komen je kinderen los en gaan ze misschien wel meedoen! Zo vergeten jullie misschien zelfs ook nog dat er een fotograaf in de buurt is.


DO: Als het weer het toelaat, ga naar buiten!

Ga de natuur in! Waar voelen kinderen zich vrijer dan buiten in de natuur? Hier kunnen ze lekker spelen en rondrennen zonder belemmerd te worden door bijvoorbeeld muren of andere objecten.

DO: Houd rekening met vieze kleren

Natuurlijk is het leuk om je zoon of dochter zo mooi mogelijk aan te kleden voor een goede kinderfoto. Dit begrijpen we volkomen. Maar houd er wel rekening mee dat de kleren vies kunnen worden. Een tip voor de fotograaf: geef je kinderen kleding aan die gemakkelijk kunnen worden gewassen.

DO: Laat kinderen lekker hun gang gaan!

Misschien komt deze tip niet helemaal uit de lucht vallen: bij kinderfotografie is het belangrijk om de kinderen gewoon lekker hun gang te laten gaan. Laat ze gek doen, spelen, rondrennen. Kortom: laat ze zichzelf zijn! Dan krijg je de meest spontane foto’s. En dat zijn vaak de foto’s waar je juist zo op hoopt!

DO: Camera binnen handbereik

Bij een fotoshoot van een kind is het een vereiste dat je je camera altijd binnen handbereik hebt! Anticipeer op de situatie en zorg dat je camera goed staat ingesteld om gelijk foto’s te kunnen maken. Hierdoor zorg je ervoor dat je gebruik kunt maken van spontane momenten die zich voor doen! Het zou vervelend zijn om mooie momenten te missen. En deze momenten zijn niet over te doen! Je kunt het kind hooguit de pose opnieuw laten doen, maar de spontaniteit is dan vaak al weg. Dat is echt de uitdaging bij kinderfotografie!


De don'ts voor kinder fotografie

DON’T: Zeggen dat ze moeten lachen

”Zeg eens Cheeese!” of ”Lach eens!” zijn echte don’ts. Dit is af te raden tijdens een fotoshoot met kinderen. En al helemaal bij kinderfotografie. Wanneer je dit zegt zal het kind een neplach opzetten. En dat is toch zonde?

Overigens is een andere gezichtsuitdrukking proberen ook niet verkeerd. Zolang er plezier vanaf straalt, is een uitbundige lach of schaterlach niet altijd nodig! Het belangrijkste: plezier, plezier en nog eens plezier!

DON’T: Chanteren of omkopen

”Als je nu lief lacht, krijg je zometeen een snoepje.” Meestal bereik je met dit soort opmerkingen juist het tegendeel. Het kind zal een neplach opzetten en gefrustreerd raken wanneer hij of zij de beloning niet meteen krijgt. Ook kan er een periode van gejammer en gehuil volgen. Na de beloning zal het eerder getoonde gedrag weer voortzetten. In beide gevallen krijg je niet de foto’s waar je op hoopte.

DON’T: Druk maken om de kleren

We hebben het al eerder gezegd: houd er rekening mee dat kleren vies kunnen worden. En een echte don’t: tegen het kind zeggen dat zijn of haar kleren niet vies mogen worden! Hierdoor zullen ze daar constant rekening mee houden tijdens het spelen, waardoor je de spontaniteit van de kinder foto verliest.


Op zoek naar een fotograaf voor jouw kinderfoto’s?

Wil je jouw kind graag fotograferen maar vind je het lastig om het zelf te doen? Laat het dan aan één van de fotografen van Happix over die gespecialiseerd zijn in kinderfotografie! Wij hebben het grootste aanbod professionele fotografen, waardoor jouw stijl er altijd tussen zit. Of het nu gaat om een foto van een kind of een grote familie met kinderen, bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past. Zo maak jij een leuke groepsfoto.

Collage van zwangerschaps, newborn en kinderfotografie fotos

Ben je abonnee van de WIJ nieuwsbrief? Dan heb je een speciaal aanbod ontvangen (of je ontvangt deze binnenkort). Vind de zwangerschapsfotograaf, geboortefotograaf, newbornfotograaf of kinderfotograaf die bij jou past & gebruik je persoonlijke code!