Het is niet gemakkelijk om een beroepsfotograaf te zijn. Dat is iets wat velen hebben ondervonden, vooral nu de markt zo toegankelijk is. Er is veel concurrentie en de opdrachten stromen (in de meeste gevallen) niet zomaar binnen.
Ieders doel komt op hetzelfde neer: een (goede) boterham verdienen met hetgeen dat zij het liefste doen. Wie wil dat nu ook niet? Hieronder geven wij jou een aantal tips om jou op weg te helpen naar een nog sterker ondernemerschap.
Iedereen wil succesvol ondernemen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Zo'n doel kun je alleen bereiken wanneer je iets doet wat je leuk vindt, wat je goed kan en wanneer er een markt voor is. “Voor fotografen is één van de belangrijkste drijfveren trots.
Trots zijn op je werk en dit met andere mensen kunnen delen. Met trots alleen kun je echter geen boterham verdienen. Daar heb je klanten voor nodig,”aldus Robert Govers, initiatiefnemer van Happix. Elke ondernemer moet zich voor het starten van een eigen bedrijf zichzelf drie vragen stellen:
“De eerste vraag is al belangrijk. Stel je voor: elke werkdag moet je, van de acht uur, een uur iets doen wat je absoluut niet leuk vindt. Dat houd je best een tijd vol, maar op een gegeven moment gaat dat je toch opbreken. Ook van dat ene uur per dag kun je opbranden.”
Wanneer je een beroepsfotograaf bent is het daadwerkelijke schieten van de foto's maar een klein onderdeel. Daarnaast zul je ook moeten boekhouden, aqcuisitie doen, netwerken en de afhandeling van de opdracht. Als dit jou écht niet ligt, dan kun je wellicht een andere constructie opstellen." Het is niet gezond om (ruim) fulltime zaken te doen die jou niet liggen of die je gewoon echt niet leuk vindt. Fotograaf zijn is meer dan alleen mooie foto's maken en dat is belangrijk om je vooraf te realiseren.
“Het tweede punt vraagt eerlijkheid van jezelf. Je zult moeten spiegelen. Ben je zo goed dat je er je werk van kunt maken of kun je het beter aanhouden als hobby? Weet je het niet zeker, ga dan in gesprek met anderen. Sta open voor hun feedback. Wees reëel naar jezelf. Vind je dingen lastig? Vraag jezelf af of je wil investeren in oplossingen.
Door te kiezen voor bijscholing, advies in te winnen of door het inhuren van experts.” Er zijn genoeg groepen op Facebook die met alle liefde jouw foto's beoordelen en jou gerichte tips geven. Het is mogelijk dat je concludeert dat je op het moment niet goed genoeg bent om je beroep ervan te maken.
Dan kun je ervoor kiezen om het door te zetten als hobby of extra hard je best doen zodat je wél op het niveau komt dat jij voor ogen hebt. Er zijn veel verschillende initiatieven die jou verder willen helpen. Wij zijn daar één van, maar ook vakbladen als PF en Zoom.nl.
“De laatste vraag zegt iets over het bestaansrecht van je bedrijf. Je kunt als kunstenaar een heel atelier vol kunst hebben, maar als niemand je werk ziet zitten, dan heb je er niets aan. Wanneer je vraag 1 en 2 eerlijk heb weten te beantwoorden, dan ben je meestal ook zover om je open te stellen voor je klanten.
Wat willen ze? Als je dat weet kun je nagaan of jij dat kunt en wilt leveren.” Je kunt op verschillende erachter komen wat mensen willen, het gemakkelijkste werkt om het gewoon te vragen. Zie je dat er veel vraag is naar hetgeen dat jij ook graag doet? Spring daar gelijk op in! Het kan natuurlijk ook zijn dat er veel vraag is naar iets wat jij niet (graag) doet.
Dan moet je bij jezelf nagaan of je er alsnog op in gaat. Verken vooral je grenzen en probeer zo veel mogelijk uit. Zo weet jij precies wat je wel en niet graag doet en fotografeert.
“Pas als je alle bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden, zou je van start moeten gaan met een eigen bedrijf. Het betekent echter niet dat je alles al weet. Je moet blijven leren en groeien. Ook ik heb dat traject moeten doorlopen. Toen ik net begon dacht ik dat ik alles wel wist. En dat terwijl ik heel slecht was in de verkoop.
Dat had te maken met mijn gedrag. Me aanpassen aan de klant, daar deed ik niet aan. Dat was niet nodig, dacht ik. En dat terwijl het wel belangrijk is. Net zo als echt luisteren naar de klant. Daar kwam ik later achter. Hoe je de klant ontvangt kan al veel uitmaken.
Geef je iemand alleen een kopje koffie of ben je geïnteresseerd in je klant en ga je het gesprek aan?” Meer informatie over hoe je vertrouwen kunt winnen bij de klant, kun je hier vinden.
“Je kwaliteiten en zwaktes kennen is belangrijk. Net als je grenzen kennen en de wil om daar overheen te stappen. Zo heb ik me dit jaar moeten verdiepen in webmarketing. Daar wist ik niets van af, maar ik werd wel eindverantwoordelijke. Daar heb ik best even van wakker gelegen.
De fijne techniek hebben we uitbesteed, maar ik moet wel een overview hebben en de strategie bepalen. De eerste stap is toegeven dat je kennis ontbeert. De tweede stap is de durf om het avontuur aan te gaan. Ik heb me aangemeld voor een congres, ben er met open vizier naar toe gegaan en inmiddels weet ik er genoeg van af om mijn werk te kunnen doen. Als ondernemer en mens moet je blijven leren.”
9,4