Wanneer is het beste moment tijdens de trouwdag om de trouwfoto's te maken? Veel bruiden kiezen ervoor om dit voor de ceremonie te doen, maar is dit wel een goed moment? En waar moet je rekening mee houden?

Er is nooit maar één specifiek moment het allerbeste! In principe duurt de trouwreportage namelijk de hele dag en worden er de hele dag belangrijke trouwfoto's gemaakt. De meest unieke en memorabele trouwfoto's zijn vaak juist de speciale momenten zoals de first look of de ceremonie.

Ook de "tussendoormomentjes" moet je niet onderschatten; op deze momenten legt de trouwfotograaf namelijk de meest emotionele en spontane reacties vast. Zo kun je achteraf een mooi album samenstellen waarmee je de dag bijna kunt herbeleven! 

Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om buiten te trouwen, mits het weer dit toelaat natuurlijk. Dit is voor de trouwfoto’s fantastisch, natuurlijk licht is namelijk het allermooist! Een fotograaf kijkt bijvoorbeeld van tevoren goed waar de zon staat tijdens de ceremonie. Het is voor niemand fijn om in de zon te moeten kijken; zowel voor het bruidspaar als voor de gasten is dat vervelend.

Uitgelichte blog afbeelding

Het beste moment voor de ceremonie als je buiten trouwt, is eigenlijk aan het einde van de dag. Zo kijkt niemand tegen het felle zonnetje in en de lichtval is voor de trouwfoto’s ook optimaal.

Veel mensen zijn grote voorstanders van spontane foto’s. Geldt dit voor jou ook? Laat je bruiloft dan niet te strak regisseren door de weddingplanner of ceremoniemeester. Het is namelijk zonde als alles de hele dag precies volgens het draaiboek moet lopen en er geen tijd is voor een spontane knuffel van je vriendinnen bijvoorbeeld. Doe dus vooral rustig aan, geniet van elk moment en probeer je niet al te druk te maken als er iets uitloopt. Zo blijf je de hele dag relaxed en dat is dan ook af te lezen aan jullie gezichten op de trouwfoto's!

Eigenlijk hangt een bruiloft samen van mooie en emotionele momenten. Het is belangrijk om die mooie momenten zo goed mogelijk vast te leggen voor jullie trouwalbum. Daarnaast wil je vast ook een aantal échte knallers die je thuis aan de muur kunt hangen. Een professionele trouwfotograaf zal ervoor zorgen dat je je over beiden geen zorgen hoeft te maken.

Do's en don'ts voor de trouwfoto's

Waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten bij het maken van trouwfoto's? En nog belangrijker: wat moet je vooral niet doen?

Do's

Kies een trouwfotograaf die fotografeert zonder op te vallen; zijn werk is het hetgeen dat moet opvallen en niet de fotograaf zelf.

Bekijk van tevoren goed de portfolio's van de trouwfotografen die je op het oog hebt. Zo kun je het beste zien wat voor stijl de fotograaf heeft en of dit bij jullie past. 

Investeer in je trouwfotograaf. We snappen goed dat de trouwdag zelf al één grote investering is en veel geld kost, maar des te belangrijker om deze bijzondere dag goed vast te laten leggen! De trouwfoto's zijn één van de weinige tastbare dingen die je overhoudt aan jullie trouwdag.

Wanneer je voor een fotoshoot kiest: plan deze dan het liefst aan het einde van de dag. Óf splits hem op, zodat je overdag én aan het einde van de dag een momentje de tijd neemt.  Ook nice: zo heb je even tussendoor de tijd om samen te genieten van al het moois dat jullie overkomt!

Houd er rekening mee dat je jurk vies kan worden, zeker als je buiten trouwfoto's wilt gaan maken. Plan dit liever na de ceremonie, want tijdens de receptie en het feest zal hij sowieso een beetje vies worden. Verder geen paniek over het vies worden trouwens; laat je trouwjurk professioneel reinigen en hij is weer als nieuw!

Neem zeker een kwartier tot een half uur de tijd voor de fotoshoot tijdens het golden hour, het licht is dan vaak zo mooi! Dat levert de meest fantastische kleuren op en daardoor dus prachtige trouwfoto's.

Laat je fotograaf ook tijdens het trouwfeest fotograferen. Dan laat iedereen zich lekker gaan en dat levert fantastische, spontane instaworthy trouwfoto's op.

Uitgelichte blog afbeelding

Don'ts 

Met Pinterest-moodboards aankomen bij je trouwfotograaf. Natuurlijk kun je hiermee trouwfoto-ideeën aandragen, maar kies de trouwfotograaf op basis van zijn portfolio en fotografie-skills en vertrouw erop dat hij of zij de mooiste momenten van jullie bruiloft zal vastleggen op een manier die bij jullie past.

Een fake smile opzetten als de fotograaf zijn lens op je richt. Een eerste spontane reactie levert een zo veel mooiere foto op dan een gemaakte grijns. 

Speeches overhaasten. Neem de tijd en laat de speeches tot je doordringen. Laat de ceremoniemeester van tevoren checken met de fotograaf wat de beste plek is voor de speech én voor het beste beeld. 

Onnodig vaak verplaatsen voor de fotoshoot. Het is niet handig om je meerdere malen van hot naar her te verplaatsen voor het maken van de trouwfoto's. Ten eerste is het zonde van de tijd die je met de fotograaf hebt en ten tweede is het zo veel relaxter om gewoon één mooie, veelzijdige locatie te kiezen.

Groepsfoto’s. Als bruid wil je vanzelfsprekend even met je hele bridal squad op de foto en ook de bruidegom met his handsome groomsmen moeten op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Beperk de groepsfoto's alleen wel tot het hoognodige, want het zijn niet de meest spannende en spontane trouwfoto’s.

De fotograaf aansturen. Vertrouw je fotograaf, hij doet waar hij goed in is en zal elk special moment proberen te vangen. Heb je toch een paar foto's die je per sé wilt hebben? Geef dit dan voor de bruiloft alvast door aan de fotograaf, dan houdt hij er rekening mee.