Modelfotografie lijkt veel op portretfotografie, het grootste verschil is het doel. Met portretfotografie is het doel meestal een foto die het verhaal van een persoon vertelt. Bij modelfotografie is het wat losser. 

Het doel is meestal het opbouwen van een portfolio. Wanneer je bezig bent met het opbouwen van je modellencarrière ben je hier veel mee bezig. Het biedt vele mogelijkheden en je kan er alle kanten mee op.

Uitgelichte blog afbeelding

1. Zorg voor diversiteit

Aan het begin van je carrière is het belangrijk dat je zo veel mogelijk verschillende soorten foto's hebt. Zo kunnen merken zien dat je van alle markten thuis bent. Begin met portretfotografie als basis. 

Houd het bij een hoofdstijl, er moet een rode draad in je portfolio zitten. Maar het moet niet saai worden. Heb je in je portfolio alleen nog maar fotoshoots in de studio? Plan dan een fotoshoot buiten op locatie. 

2. Denk niet te moeilijk

Je hoeft aan het begin echt niet de meest ingewikkelde fotoshoots te plannen. Zorg ervoor dat de foto's van goede kwaliteit zijn en dat jij als model goed tot je recht komt. Klassieke foto's zijn vaak erg mooi. 

Zwart wit foto's met bijvoorbeeld alleen een lange witte blouse of spijkerbroek doen het vaak erg goed. Heel simpel, maar wel mooi. Begin met portretfotografie en breidt daarna uit met bijvoorbeeld fashionfotografie of glamourfotografie

3. Vraag om feedback

Laat het resultaat van de fotoshoot aan verschillende mensen in je omgeving zien en vraag om feedback. Wanneer je zelf ergens heel veel mee bezig bent, zie je bepaalde dingen niet meer. 

Zie feedback niet als commentaar, maar als een verbeterpunt. Werk ook niet altijd samen met dezelfde fotograaf, maar probeer af te wisselen. Wanneer je carrière goed loopt, ga je ook met veel verschillende mensen samen werken. 

4. Doe zoveel mogelijk ervaring op

Probeer zoveel mogelijk fotoshoots in te plannen. Hoe vaker je het doet, hoe meer ervaring je opdoet. Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring, hoe beter je wordt. Probeer ook om een duo fotoshoot te doen. Dit is heel anders en zo zien merken dat je hier ook ervaring mee hebt. 

5. Wees geduldig

Overhaast niet. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Het kost nou eenmaal tijd om een goed portfolio op te bouwen. Het lijkt misschien allemaal wel heel langzaam te gaan, maar als je je aan bovenstaande tips houdt, komt het vanzelf goed.

Een fotograaf nodig voor jouw fotoshoot? Vergelijk de verschillende fotografen van Happix en vind de fotograaf die bij jou past!