Als aspirant-model is het opbouwen van een professioneel portfolio essentieel om jouw kansen in de modellenwereld te vergroten. Je portfolio is jouw visitekaartje en het middel waarmee je jezelf aan potentiële opdrachtgevers presenteert. In deze blog geven we je enkele tips over portfolio fotografie. Van het maken van een indrukwekkend portfolio tot het samenwerken met een portfolio fotograaf.

Een modellenportfolio is een verzameling foto's die de veelzijdigheid en vaardigheden van een model laten zien. Het is een visueel CV dat opdrachtgevers en agentschappen een idee geeft van wat je te bieden hebt. Een sterk portfolio moet in staat zijn om jouw uitstraling, stijl en capaciteiten te demonstreren.

Een indrukwekkend portfolio kan het verschil maken tussen het krijgen van een baan of auditie en het mislopen ervan. Het laat zien dat je serieus bent over jouw carrière en dat je in staat bent om in verschillende situaties en stijlen te werken. Hier zijn enkele tips voor het maken van een kwalitatief modellenportfolio:

1. Werk samen met een professionele portfolio fotograaf

Het samenwerken met een professionele portfolio fotograaf is cruciaal. Zij begrijpen hoe ze jou het beste kunnen vastleggen en kunnen advies geven over locaties, poses, en belichting om foto's van hoge kwaliteit te maken.

2. Maak een gevarieerd portfolio

Een goed portfolio bevat een verscheidenheid aan foto's, waaronder headshots, full-body shots, editorial shots, en lifestylefoto's. Dit toont je veelzijdigheid aan potentiële opdrachtgevers.

3. Focus op kwaliteit, niet kwantiteit

Het draait niet om de hoeveelheid foto's in jouw portfolio, maar om de kwaliteit ervan. Kies zorgvuldig de beste foto's die jouw sterke punten benadrukken en verwijder eventuele zwakkere beelden.

4. Zorg voor een professionele presentatie

Je portfolio moet netjes en professioneel zijn samengesteld. Gebruik hoesjes of online portfolio-websites om jouw foto's te presenteren. Voeg jouw naam, contactgegevens en eventuele credits toe.

5. Zorg dat je modellen portfolio altijd actueel is

Je modellenportfolio moet regelmatig worden bijgewerkt om jouw groei en ontwikkeling als model te weerspiegelen. Het is een levend document dat met de tijd moet meegroeien. Wanneer je nieuwe fotoshoots hebt gedaan, nieuwe looks hebt aangenomen, of nieuwe ervaringen hebt opgedaan, zorg dan dat je jouw portfolio bijwerkt om deze ontwikkelingen te laten zien.


Het proces van een portfolio fotoshoot

Het maken van een modellenportfolio begint met het plannen van een professionele fotoshoot. Hier is een kort overzicht van het proces.

1. Voorbereiding

Bespreek jouw doelen met de portfolio fotograaf. Wat wil je met jouw portfolio bereiken? Plan en organiseer jouw looks en outfits. Zorg voor variatie in stijl en kleding. Overweeg visagie en haarstyling voor een professionele uitstraling.

2. De fotoshoot

Werk samen met de portfolio fotograaf om de juiste poses en houdingen te vinden. Experimenteer met verschillende achtergronden en locaties om variatie te creëren. Wees natuurlijk en ontspannen voor de camera om authentieke beelden te krijgen.

3. Selectie en bewerking:

Kies de beste foto's uit de shoot en laat ze professioneel bewerken. Overleg met de portfolio fotograaf over welke foto's het meest geschikt zijn voor jouw portfolio.

4. Samenstellen portfolio

Laat jouw portfolio op een professionele manier samenstellen. Voeg jouw contactgegevens en eventuele credits toe.

5. Zelfpromotie

Zodra je jouw modellenportfolio hebt samengesteld, is het tijd om jezelf te promoten. Dit omvat het delen van jouw portfolio met agentschappen, opdrachtgevers en op sociale media. Werk aan jouw online aanwezigheid.


Op zoek naar een professionele portfolio fotograaf?

Wil je een portfolio maken model fotografie? Happix heeft het grootste aanbod van fotografen in heel Nederland. Wij zijn de enige die de mooiste foto’s garandeert bij een professionele fotograaf in jouw regio. Het kiezen maken wij gemakkelijk met handige en uitgebreide filteropties. 

Hoe werkt het? Vul je locatie in en selecteer Fotografie portfolio. Happix toont jou elke professionele fotograaf in de buurt. De fotografen kun je vergelijken op prijs, portfolio, reviews, ervaring, stijl, levertijd en persoonlijke teksten. 

Heb je weinig ervaring voor de lens? Geen probleem, alle fotografen weten er voor te zorgen dat jij jezelf op je gemak voelt en dat het een goede en spontane foto wordt.