Bij fotografie denk je in eerste instantie misschien niet aan het fotograferen van auto's en motoren. Een lastige vorm van fotografie omdat er veel verschillende elementen in zitten. Soms rijdt de auto, wat het moeilijk maakt. Er is vaak sprake van reflectie van het licht of van de flits. 

Auto fotografie omvat verschillende specialisaties en stijlen om auto's op aantrekkelijke en indrukwekkende manieren vast te leggen. Enkele van de meest voorkomende soorten auto fotografie zijn:

Reclamefotografie

Deze stijl is gericht op het creëren van beelden die auto's aantrekkelijk maken voor potentiële kopers. Het omvat vaak opvallende composities, perfecte belichting en retoucheren om de auto in het beste licht te presenteren.

Auto prive verkopen

Ga je jouw auto online te verkopen en is de waarde van de auto vrij hoog? Dan is het een goed idee om een professionele fotograaf foto's van je auto te laten maken. Goede foto's zorgen direct voor een goede eerste indruk, meer geinterresseerden en meer biedingen.

Autofotografie door fotograaf Stefano van Garderen

Foto van fotograaf Stefano van Garderen

Editoriale fotografie

Dit type fotografie wordt vaak gebruikt in auto- en lifestylemagazines. Het richt zich op het vertellen van een verhaal of het overbrengen van een bepaalde sfeer, bijvoorbeeld door auto's in situaties of omgevingen te plaatsen die passen bij een bepaald verhaal.

Detailfotografie

Hierbij ligt de nadruk op de close-upopnamen van specifieke details van een auto, zoals velgen, de grille, koplampen, emblemen en interieurkenmerken. Dit type fotografie kan de schoonheid van de ontwerpelementen van een auto benadrukken.

Actiefotografie

Dit omvat het vastleggen van auto's in beweging. Het kan variëren van panning-shots, waarbij de auto scherp is terwijl de achtergrond wazig is, tot actiefoto's op een racebaan of tijdens offroad-avonturen.

Rally- en racefotografie

Dit type fotografie concentreert zich op het vastleggen van racewagens, rallyauto's en andere voertuigen in competitieve omgevingen. Het doel is om de opwinding en de actie van de race vast te leggen.

Dit is een uitdagende vorm van fotografie. Vanwege de veiligheid zitten er vaak een aantal meters tussen de fotograaf en de coureur. Deze afstand beperkt de opties voor fotografen. Daarnaast zorgt de snelheid natuurlijk voor flink wat uitdaging, bijvoorbeeld bij de Formule 1. De coureurs gaan zo ontzettend snel dat de fotograaf maar een fractie van een seconde heeft om de perfecte foto te maken.

Autofotografie door fotograaf Barry Mikkers

Foto van fotograaf Barry Mikkers

Lichtpainting

Hierbij wordt er gebruikgemaakt van langdurige belichting en lichtbronnen om artistieke effecten te creëren. Dit kan leiden tot indrukwekkende, verlichte silhouetten van auto's in een donkere omgeving.

Dronefotografie

Drones worden vaak gebruikt om unieke luchtfoto's en videobeelden van auto's te maken. Deze techniek biedt een ander perspectief en de mogelijkheid om de omgeving waarin de auto zich bevindt te benadrukken.

Restauratiefotografie

Dit is gericht op het documenteren van het restauratieproces van klassieke auto's. Het toont vaak het voertuig in verschillende stadia van restauratie en de uiteindelijke herstelde staat.

Eigenarenportretten

Voor sommige mensen betekent hun auto of motor enorm veel. Dan kan het leuk zijn om decoratieve foto's te laten maken. Vaak gebeurt dat bij de wat duurdere wagens, oudere auto's en echte collector items. Tijdloze foto's die voor sommige veel emotionele waarden hebben. Deze portretten richten zich op de band tussen de eigenaar en het voertuig.

Autofotografie door fotograaf Vincent Bottema

Foto van fotograaf Vincent Bottema

Conceptcarfotografie

Deze stijl is gericht op het vastleggen van futuristische conceptauto's, vaak met een nadruk op innovatieve ontwerpen en technologieën.

Statische studiofotografie

Dit type fotografie wordt meestal uitgevoerd in een studio met behulp van speciale verlichting en achtergronden. Het resulteert in zeer gecontroleerde en esthetisch aantrekkelijke beelden van de auto.

Wat voor soort auto fotoshoot zoek jij?

Een veelzijdige vorm van fotografie dus. Elk type vereist specifieke vaardigheden, uitrusting en technieken om de auto op zijn best vast te leggen. De keuze hangt af van het doel van de foto's en de gewenste sfeer.

Wil je een auto fotograferen? Vergelijk de verschillende fotografen van Happix en vind de auto fotograaf die bij jou past!

Hoe werkt het? Vul je locatie in en selecteer de Auto fotografie. Happix toont jou elke professionele fotograaf in de buurt. De fotografen kun je vergelijken op prijs, portfolio, reviews, ervaring, stijl, levertijd en persoonlijke teksten.