Er kunnen verschillende redenen zijn om een zakelijke portretfoto te laten maken. Op zoek naar een nieuwe baan of heb je sinds kort een nieuwe baan. De website van het bedrijf wordt vernieuwd of je hebt er een nog voor je social media. Misschien ga je niet vaak op de foto, daarom deze blog met een aantal handige tips voor een zakelijke portretfoto.

Uitgelichte blog afbeelding

1. Maak van te voren een plan

Bij een zakelijke portretfoto is het belangrijk dat je van te voren goed bedenkt wat het doel is en wie je doelgroep is. Komt de foto bijvoorbeeld op de website van je bedrijf? Dan is het vaak gebruikelijk dat de foto in dezelfde stijl is als die van de andere werknemers. 

Wordt hij gebruikt voor social media zoals LinkedIn, dan kan je er zelf invulling aan geven. Zolang het maar stijlvol en professioneel blijft. 

2. De styling van de portretfoto

Bedenk van te voren in wat voor setting je de foto wilt laten maken. Op je werkplek, een egale achtergrond of juist meer in een huiselijke sfeer. Voor alle settingen geldt: zorg voor rust. Teveel verschillende dingen zorgen voor afleiding. 

3. Kleding

Voor een zakelijke portretfoto is het belangrijk dat je goed nadenkt over welke kleding je draagt. Zorg ervoor dat dit in dezelfde stijl is als je normaal naar je werk gekleed gaat. Je wilt immers niet dat er een enorme kloof is tussen beeld en realiteit. Denk goed na over de kleur die je aantrekt, buiten of het je staat ja of nee, stralen kleuren allemaal een bepaalde emotie uit. 

  • Donkerblauw en grijs: deze kleuren stralen betrouwbaarheid, zakelijkheid en autoriteit uit. 
  • Zwart: dit staat voor creativiteit, autoriteit, drama, maar ook afstandelijkheid.
  • Rood: dit is een hele sprekende kleur, het kan agressiviteit uitstralen. Dit is niet per se negatief, wanneer het bij je functie past. Je moet hier wel mee oppassen. 
  • Wit: deze kleur is heel neutraal. Het heeft een pure en frisse uitstraling. Een witte blouse straalt professionaliteit uit.

Uitgelichte blog afbeelding

4. Oefen van te voren

Als je niet vaak door een professionele fotograaf wordt gefotografeerd kan het erg onwennig zijn. Het kan helpen om van te voren voor de spiegel je houding en gezichtsuitdrukking te oefenen. Het is nog steeds heel anders, maar het is een stapje in de goede richting. 

Misschien vind je het helemaal niet leuk, maar is een zakelijke portretfoto puur noodzakelijk. Zeg dat van te voren tegen de fotograaf. Er zijn een hoop trucjes waarmee de shoot een stukje leuker wordt of waarmee de spanning mee weggenomen wordt. 

5. Overleg met de fotograaf

Het lijkt heel simpel, maar wordt vaak toch vergeten. Overleg met je fotograaf. Deel je eigen ideeën, zeg wat je zelf vindt. Maar zeg het ook als je zenuwachtig of gespannen bent. Of als je het juist heel erg leuk vindt. Hoe beter de connectie is tussen jou en de fotograaf, hoe beter het resultaat wordt. 

Heb jij een professionele portretfotograaf nodig? Vergelijk de verschillende fotografen van Happix en vind degene die bij jou past!