Sportfotografie is een vorm van fotografie waarbij er gebruik wordt gemaakt van het juiste moment om zo de perfecte beweging vast te leggen.

Sportfotografie is een type van zakelijke fotografie waarbij verschillende sporten gefotografeerd worden. Bij sportfotografie heeft een fotograaf met veel verschillende aspecten te maken. Het is absoluut niet zo dat een sportfotograaf per ongeluk een goede foto maakt.

Ten eerste is het belangrijk dat de fotograaf de sport goed kent. Iedere sport is anders en heeft andere spelregels. De spelregels bepalen voor de fotograaf de momenten waarop een goede foto gemaakt kan worden.

Bij veel sporten speelt snelheid een grote rol. Dit is vaak een uitdaging voor fotografen. Wanneer snelheid geen rol speelt, is het belangrijk dat de fotograaf de precisie vast weet te leggen.

De meeste sportfotografen werken met geavanceerde camera’s. Deze hebben een goede autofocus en kunnen meerdere beelden per seconde vastleggen. Maar het komt altijd nog neer op een goede timing. Als die verkeerd is, mist de fotograaf zelfs bij die hoge snelheid nog de kans om het onderwerp goed in beeld te brengen. 

De meeste sportfoto’s zijn mooi, omdat ze een moment helemaal stilleggen. Bijvoorbeeld een mooie actie van een voetballer tijdens een wedstrijd. Dat betekent hoe korter de sluitertijd, hoe beter. Wat de beste sluitertijd is om een beweging te bevriezen, hangt af van veel factoren. Is het onderwerp dichtbij, dan moet de fotograaf een snelle sluitertijd hebben. Het onderwerp beweegt dan namelijk relatief gezien veel sneller.

Ook zijn meerdere opnames per seconde belangrijk om mee te werken; met vijf of zes per seconde kan een sportfotograaf goed uit de voeten. De meeste moderne spiegelreflexcamera’s halen dat wel. 

Minstens zo belangrijk als het aantal beelden is de buffer van de camera. Als die niet groot genoeg is, zit je zo te wachten voor je weer kunt fotograferen. Dan zul je net zien dat je hét moment van de wedstrijd mist. Een snelle camera heeft verder weinig zin als je langzame geheugenkaarten gebruikt.

Waar vindt sportfotografie plaats?

Over het algemeen wordt verwacht dat sport voornamelijk buiten plaats vindt, maar er zijn ook genoeg sporten die binnen plaatsvinden. Buiten heb je te maken met licht wat veel en snel kan afwisselen. Binnen kan het licht flets of juist te fel zijn. Dit maakt het voor de fotografen vaak een uitdaging aangezien je bij sportfotografie vaak geen gebruik mag maken van flitsen, omdat dit storend is voor de sporters.

Sportfotografie wordt vaak gebruikt voor kranten en bladen, maar ook voor online gebruik. Een goede sportfoto kan een geschreven artikel een stuk aantrekkelijker maken. Het gaat dan leven.

Je kan sportfotografie ook cadeau doen. Wanneer een vriend of familielid actief is en dit graag deelt, kan je met een fotograaf afspreken om hem of haar op de foto te zetten. Het leukste is wanneer diegene er zelf niets van weet en achteraf pas het resultaat ziet!

Geïnteresseerd in een sportfotograaf?

Interesse in sportfotografie? Wij hebben het grootste aanbod van fotografen, waardoor jouw stijl er altijd tussen zit. Of het nu gaat om een actiefoto voor aan de muur of om een shot voor in een artikel, bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past!