Dierenfotografie is een brede benaming voor het maken van dierenfoto's en tevens één van de meest populaire vormen van fotografie. 

Bij dierenfotografie denkt men vrij snel aan alleen huisdieren en soms boerderijdieren. Dierenfotografie is zoveel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan insecten op bloemen of juist wilde dieren die zich niet gemakkelijk laten fotograferen.

De modellen kunnen zowel vogels, huisdieren, paarden, roofdieren, vissen en reptielen zijn. Het is goed om te kijken naar welk specialisme de professionele fotograaf heeft. Er zit namelijk een groot verschil tussen een huiskat en een rennend paard.

Wat houdt een dierenshoot in?

Bij een dierenfotografie ligt de focus op het dier dat gefotografeerd worden. Omdat dieren veelal onvoorspelbaar zijn, laten ze zich niet altijd gemakkelijk op de foto zetten. Voor de fotograaf blijft elke shoot dus een uitdaging om het dier zo gepositioneerd te krijgen, dat dit een mooi eindresultaat levert voor de eigenaar.

Om het dier in het eindresultaat te herkennen is het voor de fotograaf relevant om het dier vast te leggen in het natuurlijke habitat. Het is de perfecte manier voor de eigenaar om het dier te herinneren.

Wat relevant is, is de omgeving waar de shoot plaatsvindt. Een neutrale achtergrond in een studio geeft een ander gevoel dan buiten tussen de bomen en de bloemen. Zolang de achtergrond het dier niet overstemd is bijna alles mogelijk.

Het maken van dierenfoto’s neemt over het algemeen wat meer tijd in beslag. De dieren moeten tussendoor kunnen spelen zodat zij tijdens de shoot zelf niet afgeleid raken.

De mogelijkheid bestaat om samen met je huisdier op de foto te gaan, of juist een thema te introduceren. Zolang je dit maar duidelijk communiceert met de fotograaf, zodat hij of zij hier van te voren rekening mee kan houden.

Bij veel mensen voelen huisdieren vaak aan als familie. Het is dan ook niet vreemd dat deze familieleden regelmatig op de foto worden gezet. Dierenfotografie is een immens populaire vorm van fotografie. De hechte band die je met een dier kunt hebben is bijzonder en prachtig.

Alle dieren zijn anders en reageren dan ook anders. Fotografen die dieren fotograferen zijn hiervan op de hoogte en denken graag mee. Bij het ene dier is een serieus shot een grotere uitdaging dan het andere dier. Gelukkig zijn de spontane momenten bij dieren makkelijker vast te leggen.

Wil je ook mooie dierenfoto’s laten maken?

Ben je opzoek naar de perfecte foto van je huisdier? Wij hebben het grootste aanbod van fotografen, waardoor jouw stijl er altijd tussen zit. Of het nu gaat om een mooie foto van je hond aan de muur of voor een actiefoto van je paard, bij Happix vind je de fotograaf die bij jou past!