Loading...
Pauline

Fotograaf Pauline van Berkel

Over Pauline


Ik ben een geboortefotograaf in hart en nieren. Ik begon in 2006 als doula, bevallingscoach. Toen ik in 2013 zelf nog een keer beviel, had ik natuurlijk ook een doula en zij was tevens geboortefotograaf. Haar werk stal mijn hart! Het was een draagmoederschap en het boek van die bevalling is me zó dierbaar! De emoties op de gezichten van de ontvangende ouders, van mezelf, van alle aanwezigen. Het is een uniek boek dat ik nog regelmatig bekijk. Ik heb een miniversie in mijn handtas, altijd bij me. Wanneer mensen oprecht geïnteresseerd zijn in draagmoederschap, dan laat ik het wel eens zien. Ik kan mijn verhaal niet beter vertellen dan met dat boekje! Ik lever als fotograaf dan ook altijd een album erbij, in de prijs inbegrepen. Omdat dat is waar het om gaat, vind ik. De mooie herinneringen die je nog eens uit de kast kunt trekken. En die je - als je kindje oud genoeg is - ook samen kunt bekijken. "Don't just tell them their birth story, show them."

Wat maakt mij gelukkig? Ik voel me gelukkig als ik door een pikdonkere nacht over een verlaten snelweg naar een bevalling rij. Vaak is dat 's nachts. De goede spanning in mijn lijf, er komt weer een kindje aan! Ik voel me gelukkig als ik in een stille kamer kijk naar het tafereel van een vrouw die in haar kracht is. Haar kindje verwelkomt. Ook als dat een paar uur duurt. Het is zo geweldig om daar stilletjes bij te zijn, de oxytocine-rush te ervaren en de plaatjes te schieten van ouders en andere aanwezigen die elkaar steunen, details van die momenten die je achteraf vergeet. Ik voel me gelukkig als ik een kindje geboren zie worden. Thuis, in een ziekenhuis, een enkele keer zelfs in een operatiekamer. Elke geboorte is mooi! Ik voel me gelukkig als ik een gezinnetje zie bijkomen van hun avontuur, zie kennismaken met hun nieuwste, kleine gezinslid. Een moeder die aan de haartjes snuffelt, een vader die verwonderd naar de teentjes kijkt, broertjes of zusjes die altijd weer anders reageren dan je verwacht. Ik voel me gelukkig als ik - vol oxytocine - weer naar huis rij. Wetende wat een waardevolle schat ik op het geheugenkaartje in mijn camera heb staan! Ik voel me gelukkig als ik de foto's terugkijk, stuk voor stuk met liefde verwerk tot een verhaal, tot een boek. En ik voel me gelukkig als ik dat boek overhandig aan de ouders en zie hoe zij hun eigen verhaal voor het eerst terugzien, soms tot tranen geroerd. Altijd komen dan de verhalen over wat we samen beleefd hebben. Over de dingen die zij niet meer wisten of niet meegekregen hadden. Over de moeilijke momenten en de fijne, want ik fotografeer ze gewoon allebei.  Ik heb het mooiste beroep ter wereld!

Geboortefotografie is niet voor iedere fotograaf weggelegd. Je hebt heel lichtgevoelige apparatuur nodig en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar apparatuur is een kwestie van investeren en daarmee omgaan kun je leren. Welke momenten je moet fotograferen, dat is dan weer een stukje inzicht. 10 jaar ervaring als doula hielpen daarbij, maar je moet er ook een beetje talent voor hebben. En tot slot, je moet 24/7 weg kunnen. Mijn leven is daar volledig op ingericht. Mijn kinderen zijn inmiddels tieners. Ze vinden het heel fijn dat ik zoveel tijd thuis ben. Maar ze zijn ook oud genoeg om zich te redden als ik ineens zomaar 24 uur van huis ben en de dag erna een gat in de dag slaap. Standby staan voor een bevalling is best zwaar. Je kunt niet drinken, je kunt niet verder dan een uur van huis, je moet altijd je camera meenemen als je weggaat. Altijd zorgen voor lege geheugenkaartjes, volle accu's en een volle benzinetank. Altijd drinken en snacks bij je en schone kleren die nog minstens een dag langer kunnen. Spontaan een weekendje in de Ardennen is er niet bij, daarvoor moet ik een vrije periode in plannen. Maar daar ben ik aan gewend. Ik vind het gaaf dat ik dat kan en ik ben er mijn gezin ook dankbaar voor.

Pauline heeft 6 jaar ervaring | Levert gemiddeld binnen 1 dag

Foto's


Pauline doet


Geboortefotografie


Dit is gratis en vrijblijvend

Kies eerst je soort fotografie

Kies je fotoshoot

Fotoshoots op locatie of thuis

Fotoshoots in de studio

Fotoshoot al voor:
Je kan altijd alles later aanpassen

We maken op onze website gebruik van cookies voor marketingdoeleinden en vanwege technische en analytische redenen. Hier en hier kun je meer informatie vinden. Ga door als je akkoord gaat.