Als je door je Whatsapp lijst scrollt, kom je bij iedereen een profielfoto tegen. De ene heeft een foto van zijn/haar hond en de ander heeft een foto van zijn/haar hoofd. Een van je beste vrienden heeft een foto met jou als profielfoto.

Meestal maakt een leuke profielfoto op Whatsapp niet uit. Heb je echter een telelfoon van de zaak waar je Whatsapp op gebruikt? Dan wordt het belangrijk om een goede en duidelijke foto te hebben. Het is heel eenvoudig waarom dit zo belangrijk is:

  1. Het zorgt voor vertrouwen, omdat mensen weten met wie zij te maken hebben
  2. Een foto zorgt dat mensen eerder contact met je opnemen
  3. Het is de eerste indruk die mensen krijgen van jou en het bedrijf waar je voor werkt

Een eerste indruk is belangrijk in de zakenwereld. Als de eerste indruk goed is kan dit bepalend zijn voor een eventuele samenwerking. Ook denken mensen aan jouw profielfoto te kunnen zien of jij ‘betrouwbaar’ bent. Het is dus belangrijk om een goede profielfoto te hebben. Maar wat maakt nou een goede zakelijke profielfoto?

Een goede zakelijke profielfoto maken voor whatsapp

Er zijn een aantal foto’s waarvan we zeker weten dat je ze niet kunt gebruiken. Zo is het beter om de bikinifoto’s even achterwege te laten. Ook foto’s waarop jij je tong uitsteekt of je middelvinger opsteekt zijn niet erg zakelijk. Laat de foto’s met vriendinnen ook maar even achterwege op je zakelijke telefoon.

Om een goede zakelijke profielfoto te laten maken, kan je een betrouwbare fotograaf inhuren die jou helpt. Tijdens het maken van deze foto wordt er rekening gehouden met de volgende dingen:

  1. Belichting: als er schaduwen in je gezicht komen, is de foto niet zakelijk en nogal rommelig. Daarom is een goede belichting belangrijk.
  2. Locatie: je hoeft niet per se voor een witte of zwarte muur te poseren om een zakelijke profielfoto te hebben. Het is wel belangrijk dat de locatie past bij het bedrijf waar je voor werkt en dat de locatie niet afleidt van jouw gezicht. 
  3. Portret: je kan ervoor kiezen je hele lichaam op de foto te zetten, maar het oogt zakelijk om alleen je hoofd af te beelden. 
  4. Uitstraling: de uitstraling is met name belangrijk voor het bedrijf. Het is de bedoeling dat je jezelf bent, maar je wel de normen en waarden van het bedrijf uitstraalt. Dit kan je doen door je gezichtsuitdrukking te controleren.
  5. Lichaamshouding: op een portretfoto is het vooral belangrijk dat je schouders niet gespannen zijn en dat je een beetje een soepele pose kan maken. 
  6. Kleding: het is belangrijk lekker zittende, maar zakelijk ogende kleding aan te trekken. Wanneer jij je goed voelt in een bepaalde outfit, straal je dit ook uit. Ook bepaalt de kleding een groot deel van de uitstraling die een bedrijf wil hebben. 
  7. Herkenbaarheid: als je verschillende profielfoto’s wil gebruiken op verschillende platformen, is het belangrijk dat je wel herkenbaar bent. Het komt zakelijker over wanneer je dezelfde foto’s gebruikt voor verschillende platformen.