Bij fotografie denk je in eerste instantie misschien niet aan het fotograferen van auto's en motoren. Een lastige vorm van fotografie omdat er veel verschillende elementen in zitten. Soms rijdt de auto, wat het moeilijk maakt. Er is vaak sprake van reflectie van het licht of van de flits. 

Dit zijn een aantal aspecten die deze vorm van fotografie uitdagend maken. Er zijn verschillende vormen van autofotografie. Het kan tijdens de formule 1 zijn, voor de verkoop van een auto, of omdat iemand heel erg trots is op zijn eigen auto. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten van autofotografie.

1. Motorsport

Dit is een heel uitdagende vorm van fotografie. Door de snelheid is het erg lastig. Het valt onder de categorie sportfotografie, maar is heel anders dan de meeste vormen van sportfotografie. Bij autofotografie is de sporter niet zichtbaaar en draait het voornamelijk om de auto. 

De afstand is vaak ook een uitdaging voor de fotografen. Vanwege de veiligheid zitten er vaak een aantal meters tussen de fotograaf en de coureur. Tot slot is de snelheid natuurlijk de grootste uitdaging, bijvoorbeeld bij de Formule 1. De coureurs gaan zo ontzettend snel, dat de fotograaf maar enkele seconden heeft om de perfecte foto te maken.

Foto van fotograaf Barry Mikkers

2. Autoverkoop

Wanneer je er voor kiest om je auto online te verkopen, is het een goed idee om door een professionele fotograaf foto's van je auto te laten maken. Wanneer er goede foto's zijn blijven mensen langer kijken en is de kans groter dat je je auto verkoopt. 

Het is een lastige opgave om dit zelf aan te pakken. Vanuit welke hoek moet je fotograferen, hoe voorkom je reflecties en wat moet er allemaal precies op de foto komen?

Foto van fotograaf Stefano van Garderen

3. Decoratie

Voor sommige mensen betekent hun auto of motor enorm veel. Dan kan het leuk zijn om decoratieve foto's te laten maken. Vaak gebeurt dat bij de wat duurdere wagens, oudere auto's en echte collector items. Tijdloze foto's die voor sommige veel emotionele waarden hebben. 

Denk bijvoorbeeld aan de bekleding van de auto's die mooi tot zijn recht komt. Een close-up van het unieke stuur of van de bijzondere velgen, maar ook van het totaalplaatje. 

Een veelzijdige vorm van fotografie dus, maar waarschijnlijk het meest bekend van formule 1 fotografie. Interesse gekregen in autofotografie? Vergelijk de verschillende fotografen van Happix en vind de fotograaf die bij jou past!

Foto van fotograaf Vincent Bottema